Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Virtuaalihevonen

 

Perustiedot

nimi Lumivuon Ranyafëaner "Ralle" koulutustaso helppo A / 110cm / CIC1
rotu & skp suomalainen rp-ori, 62.50% painotuslaji kenttäratsastus
syntynyt  20.12.2012 rekisterinumero VH14-029-0007
väri  punaruunikko omistaja Naxu VRL-12320
säkäkorkeus 145cm kasvattaja Lumivuo

Ikääntyminen

1v - 14.03.2013
2v - 06.06.2013
3v - 29.08.2013
4v - 21.11.2013
5v - 13.02.2014
6v - 08.05.2014
7v - 31.07.2014
8v - 23.10.2014
9v - 15.01.2015
10v - 09.04.2015
11v - 02.07.2015
12v - 24.09.2015
13v - 17.12.2015
14v - 10.03.2016
15v - 02.06.2016
16v - 25.08.2016
17v - 17.11.2016
18v - 09.02.2017
19v - 04.05.2017
20v - 27.07.2017
21v - 19.10.2017
22v - 11.01.2018
23v - 05.04.2018
24v - 28.06.2018
25v - 20.09.2018

Luonne

Yleiseltä olemukseltaan Ralle on hieman velmu kaveri, eikä ihan kaikkien hermot kestä tämän poniorin kanssa. Ori on isänsä tapaan hirmuisen kätevä availemaan lukkoja, eli tämän kanssa saa olla tarkkana ja tämän tarha onkin kiinni monella erilaisella lukolla kiinni joista vähintään yksi pitäisi olla ponin avaamattomissa. Toki yritys on kova tästäkin päästä, mutta toistaiseksi on aina yksi lukko jäänyt saamatta aukai, onneksi. Varsana ori meinaan muutamia kertoja paineli vapaana kuin taivaan varpunen pitkin maita ja mantuja, eikä muuten meinannut antaa kiinni. Päivittäin käsiteltäessä Ralle kuitenkin toimii hyvin, eli pysyy käsissä liikuttaessa maastakäsin käsiteteltynä, käyttäytyy hyvin niin karsinassa kuin pesupaikalla hoidettaessa ja antaa varustaa itsensä ilman sen suurempia kiukutteluja.

Ratsastettaessa Ralle on energinen ja herkkä tapaus, joka kaipaa selkäänsä melko vähäeleisen ja hyvin ratsua kuuntelevan ratsastajan. Liian kovakouraisista avuista ori saattaa suorastaan jopa panikoitua, on tehnyt näin pariin kertaan, joten jokaisessa tilanteessa on ratsastajan pysyttävä siis tietyllä herkkyystasolla. Kuitenkin kun yhteistyö ratsastajan kanssa sujuu, on ori valmis antamaan kaikkensa myös ratsastajan puolesta. Sileällä työskentelyyn Ralle kaipaa hieman motivointia, mutta kun pääsee vaihtiin, niin tuntuu tästäkin nauttivan, vaikka liike ei ihan liitokavion tasolla olekaan. Rataesteillä Ralle on energinen, ketterä ja äärimmäisen tarkka jaloistaan. Kun orin kanssa uskaltaa vain mennä ja autta orin esteelle on itse hyppy ns. matkustamista tyylillä. Maastoesteillä Ralle syttyy kuitenkin aivan omalla ainutlaatuisella tavallaan ja ratsastajalle tämä toisinaan saattaa olla hieman tuskaa, mutta yhteisymmärryksessä äärimmäisen nautittava kokemus. Tämä ori ylittää minkä tahansa kiinteän esteen ennakkoluulottomasti.

Kilpailuissa Ralle osaa aluksi aina hieman tehdä itsestään numeron, lähinnä siis mölyämällä ja möyryämällä, mutta palaa komennettaessa jälleen maan pinnalle, oikeastaan melko pieneen elämäänsä takaisin. Verryttelyyn Rallen kanssa on hyvä varata riittävästi aikaa sillä orilla on tapana hieman jäykistyä, etenkin pitkillä, kuljeusmatkoilla. Kouluradalla ori antaa itsestään sen mitä siltä vaaditaan, eli suoritus on hyvin pitkälti kiinni ratsastajan itsensä viitseliäisyydestä. Toki toimii hyvin silloin, kun ratsastaja tekee selässä töitä, eikä kuvittele olevansa vain matkustaja. Rataesteillä Ralle on vauhtihurmu, joka kaipaa hieman kontrollia, vaikka hyppääminen kyllä sujuu puhtaasi tarvittaessa vauhdikkaamminkin. Maastoesteillä Ralle puksuttaa kuin juna konsanaan eteenpäin ja hyppää kaiken mikä tulee eteen. Siis aivan kaiken, eli ohjauksen on pelattava, jotta ori ei hyppää mitään sellaista mitä ei kuulu hypätä.

Lastaamisen suhteen Ralle on helppo, eli menee koppiin hyvin mielellään. Sen sijaan kiinni sitominen tuottaa ongelmaa, tai ei sitominenkaan vaan solmujen avaaminen, eli ori on oltava kiinni pikemminkin pikaluokoilla kuin solmulla. Ralle matkustaa kuitenkin normaalitilanteessa suhteellisen rauhallisesti, mutta kiimaisen tamman läsnäollessa on takuuvarmasti mölyävää sorttia.

Kengittäjän kanssa Ralle toimii hyvin, eli pitää kinttunsa ylhäällä ja on kärsivällinen hieman odottelemaankin. Eläinlääkäriin ori ei suhtaudu sen erityisemmin kuin muihinkaan ihmisiin, vaan antaa tutkituttaa itsensä ennakkoluulottomasti ja rauhallisesti. Ori on varsin hyvä piikittää ja popsii lääkkeet ruokaan sekoitettuna mukisematta, matolääkettä lukuunottamatta joka tarvii puoliväkisin ujuttaa kurkusta alas. Hampaiden raspaaminenkin onnistuu pakkopilttuussa seisoskellessa.

Historia

Naxu löysi Rallen etsiessään itselleen kenttäponia. Rallen kasvattaja tarjosi hänelle kahta ponia, joista Ralle oli mieluisempi ja niinpä Lumivuon Ranyafëaner muutti Mangoon seuraavan viikon sisällä.

Sukutaulu

i. Russian Rickey RED rp 50% ii. Ra-To-Men ox iii. Ra-To-Neb ox
iie. Bint Bint Nubit ox
ie. Grithamn Lady Q nf iei. Woodfall's Evan nf
iee. Grithamn Daos nf
e. Ingegerd Jannike SWE KERJ-I, RPL-I, rp 75% ei. Ingegerd Joakim SWE conn eii. Kjells Fantastisk SWE conn
eie. Örebros Hjärtä SWE conn
ee. Knivsta Agnethe SWE rp 50% eei. Millston Harald SWE conn
eee. Visible Carma xx

Sukuselvitys

ii. Rallen isänisä oli ruunikko arabiori, joka kilpaili matkaratsastuksessa. Ra-To-Menox oli 150-senttinen hurmuri, joka sulatti useammankin sydämmen. Ori kuoli ähkyn seurauksena 18-vuotiaana.

iii. Ra-To-Nebox oli hieman ainutta varsaansa isompi, 153cm korkea ori. Ra-To-Neb asui Britanniassa ja teki harvoin tunteja ratsastuskoulullaan. Punaruunikko ori oli täysin sokea, joten se ei saanut kuin yhden varsan. Omistaja ei halunnut luopua silmäterästään millään, joten se lopetettiin salaa 32-vuotiaana.

iie. Bint Bint Nubitox oli ruunikko arabitamma, joka kilpaili laukkaratsastuksessa Amerikassa. Sen omisti englantilainen mies, joka halusi tammalle yhden varsan. Bint saikin sen siirryttyään siitoskäyttöön ja sen myötä Englantiin. Ra-To-Men jäi sen viimeiseksi varsaksi tamman kuollessa vakavassa auto-onnettomuudessa 16-vuotiaana. Bint Bint Nubit oli kantakirjattu ykköspalkinnolla ja se oli todella usein ennakkosuosikkina laukoissa.

ie. Grithamn Lady Q oli luonteeltaan omalaatuinen newforestinponi. Tummanruunikko tamma kilpaili vaihtelevasti esteitä ja koulua ratsastuskoululaisten kanssa menestyen mahtavasti. Lady asui koko elämänsä Briteissä ja sai muutaman varsan eläkekodissaan Skotlannissa. Tamma kuoli luonnollisesti 23-vuotiaana.

iei. Woodfall's Evan oli haluttu jalostusori kotimaassaan Englannissa. Tummanruunikko nyffiori ei saavuttanut elämässään paljoakaan meriittejä, mutta se palkittiin KTK-II-palkinnolla sekä useilla serteillä näyttelykehissä. Evania ei käytetty ratsuna kertaakaan vaan sillä harrastettiin enemmän valjakkoajoa. Ori kuoli luonnollisesti 26-vuotiaana. Se jätti jälkeensä pari kymmentä varsaa.

iee. Grithamn Daos oli englantilainen new forest-tamma, joka asui viisihenkisen perheen pihassa parin heppakaverinsa kanssa. Mustanruunikon Daoksen elämä sujui mukavasti heinää mutustellen ja välillä lastenratsuna toimien. Yhdeksänvuotiaana tamma kuitenkin jouduttiin myymään rahanpuutteen vuoksi paikalliselle kilparatsastajalle, joka koulutti Daoksesta hohdokkaan kenttäpelin. Monien kilpailujen jälkeen Daos siirrettiin jalostuskäyttöön ja se saikin useita hienoja varsoja. Tamma lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 21-vuotiaana.

ei. Ingegerd Joakim SWE oli ruotsalainen connemaraori, joka kilpaili esteillä aktiivisesti kasvattajansa tyttären kanssa. Kisaura sujui hienosti ja Joakim palkittiin monta kertaa näyttelykehissä, kisoissa ja laatuarvosteluissa. Orilla oli upea rakenne, mutta sitä ei käytetty jalostukseen kuin muutaman kerran. Vauhdikas ori kilpaili elämänsä loppumetreille asti sijoittuen hienosti. Se jouduttiin kuitenkin lopettamaan kisamatkalla sattuneen auto-onnettomuuden seurauksena 19-vuotiaana.

eii. Tummanruunikko Kjells Fantastisk SWE oli upea ruotsalaisperäinen connemaraori, joka kasvoi ja kilpaili Keski-Euroopassa. Fantastiskin omisti unkarilainen yritys, mutta sillä kilpailivat monet eri ihmiset. Ori oli hyvin herkkä ja tarkka poni, mutta useinmmiten siltä otettiin luulot pois ja mentiin vauhdilla kisoista toisiin. Fantastisk palasi kasvattajalleen kilpailu-uran päätyttyä ja se saikin vielä viisitoista tervettä ja hienoa varsaa tarkoin valituista tammoista. Ori kuoli luonnollisesti 27-vuotiaana.

eie. Örebros Hjärta SWE oli tummanruunikko valjakkoponi. Se edusti rodullaan connemaroja. Tamma tunnettiin paremmin Örebros-kasvattajan ensimmäisenä kasvattina, mutta etenkin valjakkopiireissä Hjärta oli tuttu nimi. Tamma kilpaili valjakossa todella paljon tunnettujen ohjastajien kanssa ja etenkin pariluokissa se nähtiin usein. Hjärta jatkoi sukuaan muutaman varsan verran eläkepäivillään ja kuoli luonnollisesti 23-vuotiaana.

ee. Knivsta Agnetha SWE oli ruotsalainen ratsuponitamma, jolla kilpailtiin kevyesti silloin tällöin kenttäratsastusta. Agnetha ei koskaa ollut mikään loistokas poni, jonka kanssa olisi kannattanut tehdä kunnolla töitä, mutta oli sillä edes kasvattajalleen vähän tunnearvoa. Tamma asui koko elämänsä kasvattajallaan Knivsta-farmilla, jossa se sai kolme varsaa, jotkaa löytyvät useista ruotsalaisten ratsuponien suvuista. Agnetha lopetettiin monien vastustuksien jälkeen 26-vuotiaana.

eei. Millstone Harald SWE tunnettiin parhaiten ylivoimaisesta suorituskyvystään sekä monista palkintopysteistään. Tummanruunikko connemaraori kilpaili kenttää, esteitä sekä valjakkoa, mutta suoriutui kentässä ehdottomasti parhaiten. KTK-I-palkittu ori oli kuuliainen ja kiva poni, mutta se jouduttiin lopettamaan 19-vuotiaana huonojen jalkojen takia. Harald sai vain kaksi varsaa, koska se kilpaili niin aktiivisesti ettei ehtinyt muuta ajatellakaan.

eee. Visible Karmaxx oli ruotsalainen kenttähevonen. Pienikokoinen tamma loisti kouluradalla, mutta maastoesteillä se temppuili, kielteli ja pukitti. Sitä ei voitu kuitenkaan siirtää koulukäyttöön, koska Karman kasvattajat olisivat menettäneet loistokkaiden kenttähevostensa maineen. Karma asui pienellä yksityistallilla aivan kasvattajansa pihassa. Tamman omisti kasvattajan serkku, jonka kanssa Karma kilpaili vaihtelevasti koulua ja kenttää. Karma sai eläkkeellä ollessaan pari puhdasta täysiverivarsaa ja kolme ratsuponivarsaa, jotka menestyivät kentässä ja koulussa melko hyvin. Karma lopetettiin 25-votiaana vanhuuden vaivojen takia.

Jälkeläiset

syntynyt sukupuoli nimi isä / emä omistaja
         

Kilpailukalenteri

Voittoja 9 kpl 24:stä sijoituksesta.

päivämäärä laji & kutsu luokka sijoitus
20.6.2014 KERJ helppo 3/13
18.6.2014 KERJ helppo 1/13
16.6.2014 KERJ helppo 3/13
16.6.2014 KERJ helppo 5/38
12.6.2014 KERJ helppo 2/27
7.6.2014 KERJ helppo 1/60
16.5.2014 KERJ helppo 4/30
10.5.2014 KERJ helppo 1/30
9.5.2014 KERJ helppo 4/30
4.3.2014 KERJ helppo 2/40
19.2.2014 KERJ helppo 5/47
29.1.2014 KERJ tutustumis 1/12
28.1.2014 KERJ tutustumis 2/12
25.1.2014 KERJ tutustumis 3/12
24.1.2014 KERJ tutustumis 1/12
23.3.2014 KERJ tutustumis 1/12
23.1.2014 KERJ tutustumis 4/27
22.1.2014 KERJ tutustumis 3/27
22.1.2014 KERJ tutustumis 1/12
20.1.2014 KERJ tutustumis 1/27
14.1.2014 KERJ tutustumis 1/23
 17.04.2015  KERJ  CIC1  5/25
 30.04.2015  KERJ CUP  CIC1  4/48
 18.06.2015  KERJ  CIC1  3/30

Hoito-ohjeet

  • Hevosen varusteiden väri on turkoosi.
  • Jalkojen kylmäys huolellisesti liikutuksen jälkeen.
  • Maastoesteratsastuksen jälkeen jalkoihin linimenttiä.
  • Jalat tulee pestä kurakelillä.
  • Talutettaessa tavallinen riimunnaru, kisoissa ketjunaru.

Kaapin sisältö

kaapin sisältö-kuva

Päiväkirja

Copyright

kuva luonne historia sukuselvitys muut tekstit
VRL-00064 VRL-00064 Naxu Naxu Naxu

 

Virtuaalitalli

©2019 ♕ Kisatalli Mango - suntuubi.com