Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

http://harrastetalli.weebly.com/habrina-hawana-ii.html

Virtuaalihevonen

     

Perustiedot

nimi Habrina Hawana III "Hawa" koulutustaso heA / 150cm / helppo
rotu & skp risteytyshevonen (wielkopolski x malopolski) painotuslaji esteratsastus
syntynyt 08.10.2007 rekisterinumero VH15-102-0013
väri  ruunikko omistaja Naxu VRL-12320
säkäkorkeus 158cm maahantuoja Raituva, Gotham Stable
    ex-omistaja Raituva, Paradi

Ikääntyminen

Satunnainen ikääntyminen, täyttänyt neljä (4) vuotta 

Luonne

Hawa on temperamenttinen risteytystamma vailla vertaa. Hawasta löytyy wielkopolskia ja malopolskia. Hiukan arabipiirteinen sirorakenteinen tamma on luonteeltaan tulinen, mutta yhteistyöhaluinen. Hawa on jokaisessa tilanteessa eloisa ja vireä. Tamma osaa olla hyvin herkkä joten vaatii pientä totuttelua ratsastajalta sekä hoitajalta. Ratsuna myös hyvin herkkä ja kuuntelee apuja mainiosti, kulkee kokoajan oikeassa muodossa. Koulukiemurat ovat Hawan mielestä ehkä hiukan turhia, mutta selvittää hieman vaativammatkin radat mutisematta. Hyppääjän ainesta tästä hevosesta totisesti löytyy ja hyppää hienolla hyppytekniikalla. Niin pienet kuin suuretkin esteet taittuvat hienosti. Hawalla ei koskaan ole tapana kieltäytyä hyppäämästä ja siksi saakin yleensä kisoista hyvät pisteet, eikä ratsastajankaan yleensä tarvitse jännittää tämän tamman selässä. Hawa osaa ratkaista pahimmatkin pulmat jo ennen ratsastajaa. Se kuitenkin on välillä hieman huonompi tilanne sillä Hawan tekniikat.. ne ovat vähän mitä on. Kiltti pikku mussukka niin kokeneille kuin aloittelevillekkin ratsastajille. Pärjää kisakentillä ja tekee aina parhaansa!

 

Hoitaessa Hawa on oikein kiltti, mutta vähän arka käsitellessä etenkin pään ja jalkojen seudulta. Tutun hoitajan kanssa yleensä käyttäytyy hyvin ja antaa koskea / harjata kaikkia paikkoja. Varustaessa Hawa ei koskaan venkoile. Tamma avaa suunsa nätisti ja laskee päänsä kun remmejä kiristetään, satulasta ei piittaa laisinkaan eikä myöskään satulavyön kiristyksestä. Suojien laitto aina hieman jännittää, arka kun on jaloista. Taluttaessa Hawa on erittäin hyväluontoinen, paitsi jos kokee olevansa vaarassa. "Vaarassa" ollessaan alkaa yleensä steppailemaan ja pyöriskelemään ympäriinsä. Taluttajan täytyy hetki pohtia miten päin hevonen seuraavaksi aikoo kääntyä.

 

Tarhassa ja laitumella käyttäytyy siivosti. Ei paimenna muita hevosia tai muuten ärsytä niitä, ei yritä karata eikä muutenkaan tee mitään tuhmuuksia. Hawa on oikein mainio tarhakaveri muille hevosille, niin ruunille kuin tammoillekin. Laitumella saattaa välillä ryhtyä laukkakilpailuun muiden hevosten kanssa ja onkin usein se voittaja. Luonteensa takia Hawa vihaa hävitä ja tekee aina parhaansa kilpailutilanteissa. Tamma tietää milloin on tosi kyseessä eikä kilpailuissa sille ole ikinä mikään epäselvää, sen on pakko voittaa! 

Historia

Ihastuin Hawaan jo sen saapuessa uudistuneeseen Gothamiin. Samoihin aikoihin toin tallille suomenhevostamma Nasun, mutta se ei riittänyt minulle vaan halusin korkeammalla tasolla hyppäävän hevosen kisattavaksi. Raituva antoi minulle hyvin sujuneen ratsastustunnin jälkeen Hawanan kisattavaksi ja tavallaan myös hoitohevoseksi. Koimme tamman kanssa upeita seikkailuja ja monet kisat kiersimme myös yhdessä. Talvella 2015 Gotham ajautui kuitenkin lopettamisen partaalle, mutta nousi taas tammikuussa 2016. Hawa oli laitettu myyntiin ja myyty ennen kuin huomasin myynti-ilmoituksen. Vähän aikaa mietin miten tiemme erosivat nyt lopullisesti. Sain kuitenkin seuraavana yönä hyvän idean ja laitoin Hawanan uudelle omistajalle viestiä. Sain pian kuulla ilouutisen, tamma muuttaisi lopultakin minun omistukseeni! Seuraavalla viikolla hain Hawan Turkista asti Suomeen, josta se ei tule enää ikinä lähtemään!

Sukutaulu

i. Labyrinth xx ii. Sayja noiiro iii. Orville
iie. Wayx
ie. Newemister iei. Hightfayer xx
iee. Super Dry
e. Habrina II ei. Hadera eii. Halemba
eie. Halabra
ee. Habrina eei. Liberott
eee. Hrabina

Sukuselvitys

i. Labyrinth xx, oli menestyksekäs esteratsu, joka on kierrellyt kisaamassa Euroopan maissa. Rataestetasolla 150 cm kisannut ori oli uskomattoman taitava, ratsastajanaan kuka vain. Herkästä, mutta luotettavasta orista tuli jo kuuden vuoden ikäisenä maailmankuulu kilpailumestari. Jälkeläisiä ori sai Hawana II:n lisäksi neljä, toimiessaan Amerikan yhdessä suurimmista siittoloista, mutta lopetettiin 19-vuotiaana jalkavammojen takia.

ii. Sayja noiiro oli upea esteori. Muotovalioksi kehuttu ruunikko wielkopolski sai paljon kutsuja moniin siittoloihin ympäri maailmaa. Ennen siitosuraansa ori kuitenkin kilpaili 160 cm rataesteluokissa, ja voitti monia kilpailuita, varsinkin Euroopassa. Kilpailu-uran päätyttyä Sayja noiiron omistajalla oli vaikeuksia päättää, mihin siittolaan ori menisi jatkamaan sukuaan, ja päätyi Puolan yhteen suosituimmista siittoloista, jossa ori saikin peräti 10 jälkeläistä, ennen kuin menehtyi 25-vuotiaana luonnollisista syistä.

iii. Orville oli tavallisen kilpailukeskuksen esteratsu. Ori kierteli kisoissa vain Puolassa, mutta siirrettiin Alankomaihin 14-vuotiaana. Alankomaissa Orville sai lukuisia jälkeläisiä, ja orista tuli suosittu puolalaisten kasvattajien kesken. Pian Orvillea alettiin pyytää jopa sadoista tuhansista euroista, jolloin Orvillen omistaja myi orin takaisin Puolaan, jossa ori sai vielä muutaman jälkeläisen.

iie. Wayx oli 161cm korkea wielkopolskitamma. Wayx, tutummin pelkkä Way kilpailu 120cm luokkia esteillä ja helppo A-luokkia koulussa. Way ei ollut kovinkaan arvostettu hevonen. Sillä kilpaili nuori tyttö, joka oli saanut Wayn syntymäpäivälahjaksi. Kasvettuaan tyttö ei enää välittänyt hevosista ja Way siirtyi naapurin omistukseen. Hän halusi tammalle varsan ja se astutettiin Orvillellä. Sayja noiiro oli Wayn ainut varsa. Way lopetettiin 26-vuotiaana pahan jalan venähdyksen vuoksi.

ie. Newemister, tutummin Newe, oli Amerikassa syntynyt ruunikko wielkopolski. Newe myytiin Puolaan 3-vuotiaana ja se kilpaili 120-140cm luokkia ennen pahaa ähkyä. Newe selvisi siitä ja jatkoi kilpailemistaan. 13-vuotiaana Newe sai ensimmäisen ja viimeisen varsansa. Todella rauhallinen tamma nukahti ikiuneen ähkyn seurauksena täytettyään edellisenä päivänä 14 vuotta. Newe oli Hightfayerin viimeisimpiä varsoja.

iei. Hightfayer xx oli mustanruunikko laukkahevonen. Tulinen ori jätti jälkeensä monia ennätyksiä laukkaurallaan, mutta se myös menestyi näyttelyissä hyvän rakenteensa ansiosta. Hightfayer oli todella hankala käsitellä eikä sillä pystynyt ratsastamaan kuka vain. Hightfayer hyppäsi esteitä 150cm-tasolle asti, mutta ei ikinä menestynyt estekisoissa. Orii vietti eläkepäivänsä siitoshevosen hommissa Kanadassa ja sen varsoista tuli pääosin hyviä laukkahevosia. 

iee. Super Dry oli suhteellisen pienikoikoinen puoliveritamma, joka syntyi Puolassa täysin tuntemattomalle kasvattajalle. Super Dry myytiin sen ollessa nelivuotias. Uusi kotipaikka löytyi Kanadasta, jossa tamma aloitti kilpailemisen koulupuolella. Super Dry ei ollut ikinä hypännyt esteen estettä kun se taas myytiin ja päätyi esteratsastajalle, joka opetti hevoset hyppäämään hieman väkivaltaisin keinoin. Muuten kiltti tamma muuttui säikyksi ja epäluuloiseksi. Tamman entinen omistaja otti Super Dryn takaisin ja kilpaili sillä vielä muutamissa koulukilpailuissa sijoittuen. Super Dry sai omistajansa luona kolme varsaa, joista Newemister oli ensimmäinen.

e. Habrina II on ruunikko 160cm korkea malopolskitamma, josta ei varsana odotettu paljoa. Kuitenkin Habrina menestyi esteillä 140-tasolla mahtavasti. Habrina syntyi Puolassa ja asui siellä koko ikänsä. Tamma sai muutamia varsoja, jotka menestyivät vaihtelevasti este- ja kouluratsastuksessa.

ei. Hadera oli tosi herkkä kenttähevonen, joka oli vahvoilla kaikissa lajeissa. Rohkean luonteensa ansioista se selvisi isoistakin esteistä kevyesti ja hyvin. Hadera oli suhteellisen hentorakenteinen oriksi, joten sillä kilpailivat vain naiset. Ruunikko ori pääsi siitoskäyttöön vasta ruunattuna pakasteiden avulla, koska kukaan ei ymmärtänyt sen arvoa malopolskijalostuksessa. Haderan pakasteista oli paljon kiinnostuneita mutta vain viisi varsaa pääsi alulle. Varsoista kuoli kolme eli vain kaksi selviytyi aikuiseksi.

eii. Halemba oli menestykäs estehevonen 140cm-tasolla, jossa se kilpaili omistajansa, puolalaisen naisen kanssa. Halemba oli hyvin rauhallinen oriksi ja se saikin monta varsaa kisakausiensa väleissä. Halemba kilpaili paljon ennen omistajansa sairastumista. Sen jälkeen Halemba siirtyi erään siittolan omistukseen. Ori ei elänyt siellä kauaa, koska se kuoli luonnollisesti 16-vuotiaana. Syytä niin nuorena kuolemiselle ei tiedetä.

eie. Halabra oli ruotsalaisen miehen ostos puolalaiselle vaimolleen. Halabra oli pienikokoinen, mutta sitkeä. Tammalla ei kilpailtu juurikaan, vasta 18-vuotiaana Halabra pääsi ensimmäisiin koulukilpailuihinsa omistajan tyttären kanssa. Tytöstä tuli hyvin tärkeä Halabralle ja tytön kuollessa äkillisesti 14-vuotiaana Halabra muuttui elämäniloisesta tammasta synkäksi ja äreäksi. tamman luonne muuttui täysin ja se lopetettiin pahan mahahaavan seurauksena 21-vuotiaana.

ee. Habrina oli tavallinen kisahevonen tavallisessa kisatallissa. Sen kavereina asuivat sen emä ja kaksi sisarusta. Habrina kilpaili suurimmaksi osaksi vain kotikunnassaan ja matkusti vain kolmiin aluekisoihin hieman kauemmaksi. Tamma oli todella kiltti ja rauhallinen ja sen kanssa oli mukava työskennellä. Habrina kilpaili korkeimmillaan 140cm-luokkia. 

eei. Liberott, tutummin Libe oli mustanruunikko malopolski, joka asui nuoruutensa Ruotsissa, jossa se kilpaili paljon hyvin tuloksin. Puolaan muuttaessaan Libe oli 7-vuotias. Puolassa Libestä tuli tähti sen puhtaan suvun ja huippurakenteen vuoksi. Libe myytiin yhteen Puolan suosituimmista siittoloista ja se sai monta kymmentä varsaa. Libe kilpaili Puolassa vain vähän, mutta se oli silti hyvin arvokas hevonen. Ori kuoli luonnollisesti 31-vuotiaana.

eee. Hrabina, tutummin Bina, syntyi Suomessa, mutta muutti kahdeksanvuotiaana Puolaan suomalaiselle naiselle. Hän kilpaili Binan kanssa kouluratsastuksessa vaativia luokkia ja esteillä 100-120-tasolla. Habrina jäi tämän kiltin tamman viimeiseksi varsaksi pahan jalkavamman takia. Bina lopetettiin 23-vuotiaana. Se ehti saada 17 varsaa kisakausiensa väleissä ja eläkkeellä, jonne Bina pääsi 18-vuotiaana.

Jälkeläiset

syntynyt sukupuoli nimi isä  omistaja
04.02.2015 tamma Gotham's Legacy Pride Jag Lovade SWE  

Kilpailukalenteri


Hoito-ohjeet

  • Hevosen varusteiden väri on violetti.
  • Tarhataan parin hyvän kaverin kanssa ilman päitsiä.
  • Talvisin bootsit jalkoihin.
  • Talvisin tarhasuojat jalkoihin.

Kaapin sisältö

kaapin sisältö-kuva

Päiväkirja

Copyright

kuva luonne historia sukuselvitys muut tekstit
Raituva Tepa Naxu Naxu Naxu

 

Virtuaalitalli

©2019 ♕ Kisatalli Mango - suntuubi.com